Multă oboseală, voci răguşite şi mult timp petrecut în Capela Seminarului în faţa partiturilor. În aceste cuvinte s-ar oglindi toate sacrificiile făcute de corul “Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sf. Vasile cel Mare” Iaşi, pentru a se prezenta impecabil în faţa credincioşilor adunaţi din întreaga ţară, în zilele de sărbătoare ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, încununate cu sărbătorirea Sf. Cuvioase Parascheva. Toate activităţiile desfăşurate de acest cor mânuit de Pr. Mihai Ursache și de Pr. Iulian Zaltariov sub ocrotirea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei și a Înalt Preasfinţitului Teofan au prins forma unei adevărate „cărţi de vizită” la care Părinții Catedralei nu au ezitat să apeleze. De aceea, părinții profesori au avut onoarea să dirijeze cu toată iscusința dobândită de-a lungul anilor, seminariștii la strănile de la poalele altarului Catedralei Mitropolitane la toate cele trei privegheri săvârșite în cinstea Sf. Cuv. Parascheva și nu numai, la două Sfinte Liturghii, dar și la procesiunea „Calea Sfinților”. Așa încât, începând cu noaptea de joi spre vineri (11-12 octombrie) corul “Basileus” s-a prezentat cu mare drag la datorie, pentru a fi alături de Sf. Teofil de la Kitaev, deoarece acestuia i-a fost închinată prima seară de rugăciune. La această ofrandă a slujit Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, ascunzând dincolo de chipul său sever, bucuria acestei seri duhovnicești minunate. Vineri, dis-de-dimineață, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a dat binecuvântarea cea mare pentru Sf. Liturghie, strănile fiind înconjurate din nou de membrii corului Seminarului ieșean. Deși cu o noapte mai înainte, aceștia psalmodiau neîncetat lui Dumnezeu și lăudau pe Sf. Teofil, oboseala nu și-a pus pecetea asupra lor, ci fețele le surâdeau de dragul rugăciunii. Unică și melodioasă, prin modul ei de a fi, muzica bisericească autentic românească a adunat sute de pelerini în Catedrală, slujba devenind astfel și mai frumoasă. Seara îi găsește de data aceasta pe toți seminariștii în preajma Sf. Cuv. Parascheva și a înalților prelați, la procesiunea numita “Calea Sfinților”, un alt prilej de laudă a sfinților. Chiar dacă unii erau cu lumânări în mână, alții cu capul plecat, alții purtau cu ei cărți de rugăciuni, toți erau mișcați într-un cuget de dragostea către multfolositoarea maică Parascheva troparul Apărătoarei Moldovei, auzindu-se din toate părțile.
După procesiune, corul “Basileus” a fost prezent din nou în fața cărților de muzică bisericească, de data aceasta cu ocazia privegherii închinate Aducerii moaștelor Sf. Ap. Andrei (12-13 octombrie). Slujba nu a fost cu nimic mai prejoas decât cea săvârșită cu o noapte mai înainte, ci din contra, profesionalismul, căci putem vorbi la aceste standarde, și-a spus cuvântul făcând din corul Seminarului „Sf. Vasile cel Mare” un cor ce merită toată admirația. Dacă tot veni vorba de profesionalism, deși pare nefiresc ca acest cor să mai reziste în fața unei noi privegheri, iată că acest lucru s-a întâmplat, așa încât la privegherea închinată însăși Sfintei Cuvioase Parascheva, numită și “Privegherea cea Mare”, deoarece conține și Sf. Liturghie, “basileii” nu au putut lipsi, aceștia cântând alături de corul „Chivotul” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Din toate acestea se naște o nouă întrebare: ce aduce nou corul „Basileus”? Răspunsul e unul cât se poate de simplu: muzica trăită, cântată cu multă pasiune, iar acest lucru nu-l spun eu, ci pelerinii adunați să se împărtășească de Hristos. Multe persoane mi-au spus cu mâna pe suflet că acest lucru este pe cale de dispariție în foarte multe biserici și că slujbe săvârșite ca acestea nu au mai întâlnit de mult, ceea ce denotă că părinții profesori Iulian Zaltariov și Mihai Ursache fac ceea ce trebuie cu seminariștii ieșeni: le insuflă ideea de muzică traită, vie și dragostea de psaltica românească, căci poate nu s-a observat, însă aproape toate compozițiile interpretate la Catedrala Mitropolitană în aceste zile de mare cinste, au ca și autori pe Dimitrie Suceveanu, Ioan Zmeu, Theodor Stupcanu și mulți alții ce au făcut cinste tradiției muzicale românești.
Slavă lui Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate!